Як вибрати сироварню: огляд, характеристики
Якщо порівнювати сучасне обладнання для сироваріння зі старовинними аналогами, то вплив технічного прогресу відразу впадає в очі. Сир відомий людям з якнайдавніших часів, але тоді він був делікатесом. А в наші дні можна придбати все необхідне не тільки для виробництва в промислових масштабах, але і для домашніх потреб. За стандартом з 100 літрів молока виходить близько 8 кілограмів сиру.
Як показує практика, своя сироварня не тільки економити сімейний бюджет, але і забезпечує близьких корисними для здоров'я продуктами. А також доставляє масу приємних моментів для наймолодших членів родини – це цікаве і пізнавальне ремесло, яке завжди під рукою.
Вдало обрана сироварня для профільного бізнесу прослужить роки, з лишком окупивши свою вартість. Найважливішим з усього переліку обладнання вважається котел сироварня, але також знадобиться прес для сиру і як мінімум одна форма для сиру – а реально цілий набір.
Як вибирають обладнання для сиру?
Прийнято орієнтуватися виключно на технічні характеристики. Так, практично все обладнання для сироваріння за замовчуванням робиться з нержавіючої сталі – щоб корозія не псувала продукти, і не було зайвих хімічних реакцій. Адекватно обсягами виробництва вибирається і робоча ємність: є сорти сиру, що вимагають великої витрати молока. Рекомендується брати ємності з невеликим запасом.
Як проходить виготовлення сиру?
Це довгий процес, що вимагає уваги і терпіння.
- Спочатку йде пастеризація молока, що рятує продукт від мікробів та інфекцій;
- Потім сыровар починає охолодження через теплообмінну сорочку. Сироробна ванна виготовляється з міцного матеріалу, якому не страшні корозії, вологість, і відповідає стандарту гігієни та умов мийки;
- Шляхом заданої програми формується сирна маса;
- Подальше заквашування і видалення сироватки.
Якщо коротко, сир виходить, коли молоко витримують при потрібній температурі певний час. Отже, за обома параметрами треба стежити. І найкраще це робить електроніка. Сучасна сироварня повинна має надійний блок управління, повну комплектацію та типову інструкцію від виробника.
До речі, крім сиру на цьому ж устаткуванні можна зробити і йогурт, кефір. Найпопулярнішим є російський, а самим дорогим і престижним вважається італійське. Сироварня повинна окупитися за лічені місяці, при грамотному підході. Перед покупкою промислової сироварні важливо визначитися з місцем установки і з підвезенням молока. Так само додатково може знадобитися охолоджувач молока або ємність для зберігання, сепаратор, прес для сиру і інше допоміжне обладнання.
Обладнання для сиру досить об'ємне. Особливих умов зберігання не потребує, але мити і сушити треба після кожного використання.
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті