Для чого потрібні пастеризатори молока?
Важливим обладнанням молочного підприємства є пастеризатори для молока. Під пастеризацією розуміють нагрівання харчового продукту і витримку при певній температурі певну кількість часу (зазвичай до півгодини при температурі близько сімдесяти градусів Цельсія). В процесі термічної обробки відбувається знищення неспороносных бактерій, але повна стерилізація не відбувається, деякі види мікроорганізмів виживають.
Пастеризація використовується для збереження деякої харчової продукції, яка змінює свої властивості і якості при більш високому нагріванні. Пастеризують молочну продукцію, вина, пиво та інші види рідких і твердих харчових продуктів, які після такої обробки необхідно зберігати при особливому температурному режимі для виключення розвитку мікрофлори. Для деякої харчової продукції проводять дробову пастеризацію, так звану тиндализацию. Вона являє собою трьох або чотирьох кратну пастеризацію, тобто після першої пастеризації продукт витримують при звичайній температурі для того, щоб розвинулася мікрофлора, а потім знову пастеризують. І так кілька разів, що забезпечує знищення більшої частини мікроорганізмів.
В наш час існує багато видів установок для пастеризації – для молока, для вершків, для соків, для квасу, вина, пива і т. п.
Існує кілька видів пастерызаторов. За видами робочих циклів їх поділяють на періодичні та безперервно діючі. Перший вид пастеризаторов використовують великі промислові підприємства, так як їх експлуатація досить дорога, до них можна віднести автоклав, що використовується при виробництві консервів. А безперервно діючі пастеризатори використовуються при виробництві молочної продукції, соків, пива, квасу.
За принципом пристрою виділяють пластинчастий, трубчастий та скребковий пастеризатор.
Пластинчастий агрегат застосовують при тепловій обробці рідин (молока, соків, чаю, напоїв тощо), використовуючи тонкошаровий безперервний потік.
Трубчастий пастеризатор застосовують при обробці більш в'язкою продукції (молочних напоїв, сумішей для морозива, кремів, майонезів, кетчупів і т. п.), використовуючи закритий потік. Теплообмінники для трубчастих установок коштують набагато дешевше і простіше виготовляються, у порівнянні з тепловими обмінниками пластинчастих пристроїв. Застосування трубчастих установок забезпечує обробку продукції, використовуючи високу тиск, температуру, високу швидкість руху, а також виключає попадання чого-небудь продукцію.
Скребковий пастеризатор застосовують для обробки продукції високої в'язкості (жирних вершків, сирної суміші, томатної пасти, кетчупів і т. п.). Застосування даного виду пастеризаторов рівномірно нагрівати або охолоджувати продукцію завдяки спеціалізованому перемішуючого пристрою, який встановлюється в каналі теплового обмінника.
Джерело: http://xn--e1alcivt.xn--p1ai/o_kompanii
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті