Пристрій і принцип роботи сепаратора

Пристрій і принцип роботи
Сепаратор, див. рисунок 1, складається з:
- корпусу (3)
- електродвигуна (6)
- барабана (2)
- приймача відвійок (21)
- приймача вершків (11)
- поплавця (5)
- поплавкової камери (4)
- молокоприемника (1)
- пробки (10).
На корпусі (3) встановлені:
- вимикач (16)
- шнур армований.
Електродвигун (6) кріпиться до корпусу (3) на трьох шпильках гайками (18).
Для зменшення різкого поштовху в момент пуску двигуна і запобігання сходу барабана (2) з конусного хвостовика приводного вала під фланець електродвигуна вставлені амортизатори - втулки (15).
1 - молокоприемник, 2 - барабан, 3 - корпус,з, 4 - поплавкова камера, 5 - поплавець, 6 - електродвигун, 9 - опора, 10 - пробка, 11 - приймач вершків, 12 - відбивач, 13 - втулка, 15 - втулка, 16 - вимикач, 18 - гайка, 21 - приймач відвійок
Малюнок 1 - відцентровий Сепаратор молочний «Мотор Січ 100»
Основний робочий орган - барабан, див. малюнок 2.
В барабані під дією відцентрових сил відбувається процес розділення молока на вершки і відвійки.
Барабан складається з:
- тарелкодержателя (1)
- набір алюмінієвих тарілок (3)
- розділової тарілки (4)
- регулювальний гвинт (7)
- кришки барабана (2),
- ущільнювального кільця (5),
- гайки (6).
1 - тримач тарілки, 2 - кришка, 3 - тарілки типу «А» і «Б», 4 - тарілка розділова, 5 - кільце, 6 - гайка, 7 - гвинт
Малюнок 2 - Барабан
Приймально-вивідний пристрій, надалі «посуд», служить для подачі підігрітого молока в барабан і виведення вершків і відвійок з барабана.
Заходи безпеки
УВАГА! ПЕРЕД ВВЕДЕННЯМ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ СЕПАРАТОРА, УВАЖНО ВИВЧИТЕ ТЕКСТ ПАСПОРТА.
1. Забороняється безперервна робота сепаратора більше однієї години без наступної зупинки на 20...30 хв для охолодження.
2. При появі стороннього шуму або підвищеної вібрації в сепараторі, роботу необхідно припинити і усунути причину несправності.
Примітка - Допускається незначне деренчання посуду сепаратора при роботі без молока в чаші молокоприемника, тобто в кінці сепарування.
3. Забороняється працювати на сепараторі при незатянутой гайці барабана (6), див. малюнок 2.
4. Забороняється розбирати сепаратор до повної зупинки барабана.
5. Забороняється працювати на сепараторі з несправною електропроводкою.
6. Перед чищенням сепаратора, його необхідно вимкнути вимикач і вийняти вилку шнура з розетки. Не допускається тягнути вилку з розетки за шнур.
7. Забороняється відкривати пробку подачі молока раніше, ніж барабан досягне повної швидкості обертання (через 30...40 с після включення).
8. Забороняється вимикати електропривод сепаратора, якщо пробка крана відкрита і молоко продовжує надходити в обертовий барабан.
9. Забороняється експлуатація сепаратора при падінні напруги в мережі нижче, ніж 190 Ст. У разі падіння напруги нижче припустимого, рекомендується включати сепаратор через побутовий стабілізатор напруги.
Підготовка до роботи
1. Приміщення, в якому буде встановлено сепаратор, повинно бути не курним і сухим, з вологістю (65±15)%.
2. Майданчик для встановлення повинна бути горизонтальною і рівною. Рекомендується закріпити сепаратор трьома шурупами з шайбами через отвори в опорі (9), див. малюнок 1.
3. У разі тривалого зберігання сепараторів при мінусовій температурі необхідно перед включенням витримати його в теплому, сухому приміщенні не менше шести годин.
Підключення
1. Перед включенням дотримуйтесь наступної послідовності складання: надіньте зібраний барабан на конусну частину валу, злегка притиснувши його рукою зверху, див. малюнок 1.
2. Встановіть приймач відвійок (21), приймач вершків (11). Зверніть увагу на правильність їх установки на корпус і між собою.
Примітка - Якщо у Вашому сепараторі корпус з пластмаси, то при установці приймача відвійок (21) необхідно поєднати паз на ньому з виступом всередині корпусу.
3. Проверніть рукою за гайку барабана і переконайтеся у відсутності його дотику до корпусу і приймачів відвійок і вершків.
4. Носики приймачів відвійок і вершків встановіть в зручне положення, підставте ємність, побільше для відвійок і поменше для вершків.
5. Встановіть поплавцеву камеру, вкладіть в порожнину поплавок, встановіть молоко-приймач, вставте пластмасову пробку в конусне отвір корпуса на дні молоко-приймача.
Примітка - При установці поплавкової камери з пластмаси обов'язково поєднати паз на ній з жолобом на приймачі вершків.
УВАГА! ПРОБКА МОЛОКОПРИЕМНИКЕ ПОВИННА БУТИ В ПОЛОЖЕННІ «ЗАКРИТО», Тобто ЗАГОСТРЕНА ЧАСТИНА РУКОЯТКИ ПРОБКИ ПОВИННА БУТИ ПОВЕРНУТА В БІК ВІД ВИЇМКИ, НАЯВНОЇ НА КРОМЦІ МОЛОКО-ПРИЙМАЧА. СЕПАРАТОР ВКЛЮЧАТИ ТІЛЬКИ ЗА ДОПОМОГОЮ КЛАВІШНОГО ВИМИКАЧА.
6. Перед включенням сепаратора в мережу, клавішний вимикач встановіть в положення «0», тобто вимкнено. Вставити після цього вилку шнура в розетку.
УВАГА! У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ЕКСПЛУАТАЦІЯ СЕПАРАТОРІВ БЕЗ ПРИСТРОЇ ЗАХИСТУ ВІД ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ І КОРОТКОГО ЗАМИКАННЯ.
Сепарування молока
1. Проціджене незбиране молоко влийте в чашу молокоприемника. Найкраще молоко сепарується відразу після доїння або підігрітим до температури 35...40 °С.
2. Увімкніть вимикач електропривод сепаратора. Після досягнення повної швидкості обертання барабана, через 30...40 с після включення відкрийте кран, тобто поверніть ручку пробки (загостреною частиною в бік зарубки на кромці молокоприемника.
3. Після закінчення сепарування в чашу для молока для промивання влийте приблизно три літри теплої води і пропустіть її через включений сепаратор для видалення залишків відвійок і вершків.
4. Час безперервної роботи сепаратора не більше однієї години, після чого сепаратор вимкнути на 20...30 хв для охолодження.
УВАГА! БАРАБАН ЗНІМАТИ З ВАЛУ ЕЛЕКТРОПРИВОДУ ОБЕРЕЖНО, ПРИКЛАДАЮЧИ ЗУСИЛЛЯ ВГОРУ. НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ НАДМІРНЕ РАСКАЧИВА-НЯ БАРАБАНА НА ВАЛУ, ЯКЕ МОЖЕ ПРИВЕСТИ ДО ДЕФОРМАЦІЇ І ВИКРИВЛЕННЯ ВАЛУ АБО КОНУСА ВАЛУ.
Примітка - При перевірці придатності електроприводу в магазині (без заповнення сепаратора молоком) допускається незначне деренчання посуду, встановленої на корпусі.
5. Для зупинки сепаратора поверніть пробку вліво або вправо від виїмки на кромці молокоприемника, дочекайтеся поки припиниться вихід вершків і відвійок і тільки після цього відключіть від мережі електропривод за допомогою вимикача.
Порядок розбирання барабана для промивки
1. Відкрутити гайку (6), див. рисунок 2, за допомогою спеціального ключа з комплекту приладдя.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ПОДАЛЬША РОЗБИРАННЯ БАРАБАНА ПРИ ВИСТУПАЮЧОМУ РЕГУЛЮВАЛЬНОМУ ГВИНТІ (7), ДИВ. МАЛЮНОК 2, (ПРИ НЕОБХІДНОСТІ ВВЕРНУТИ ЙОГО). ПОВНІСТЮ ВИКРУЧУВАТИ РЕГУЛЮВАЛЬНИЙ ГВИНТ - НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ.
2. Для зняття кришки (2), див. рисунок 2, необхідно перевернути барабан і вдарити торцем різьбової частини по дерев'яній дошці за напрямом стрілки.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ РЕЗЬБОВИЙ ТОРЕЦЬ БАРАБАНА БИТИ ПО ТВЕРДІЙ ПІДСТАВЦІ.
3. Зніміть рачлелительную тарілку (4), див. малюнок 2.
4. Зніміть поочерелно тарілки «А» і «Б» (3), див. малюнки 2а), 26) (всього їх повинно бути від 10 до 12 шт.)
5. Зніміть ущільнювальне кільце (5) з тарелколержателя (1), див. малюнок 2.
УВАГА! ЧЕРЕЗ КОЖНІ ДВІ ЗАПРАВКИ І СЕПАРУВАННЯ (ПРИБЛИЗНО ВІД 20 ДО 25 Л) МОЛОКА, СЕПАРАТОР РОЗІБРАТИ І ПОМИТИ ВСІ ДЕТАЛІ БАРАБАНА.
Порядок складання барабана
Збірка барабана проводиться в послідовності, зворотному розбиранні.
1. Вкласти в канавку тарелкодержателя (1), див. рисунок 2, ущільнювальне кільце (5).
2. Легким поворачиванием тарілок на трехграннике тарелкодержателя (1) по черзі встановіть два типу тарілок «А» і «Б» (3). Починати збірку можна з будь-якого типу тарілки «А» або «Б», чергуючи їх. Набір тарілок повинен бути повним (всього від 10 до 12 шт.).
3. На пакет тарілок встановити роздільну тарілку (4), див. малюнок 2.
4. На розділову тарілку (4), див. рисунок 2, встановити кришку (2), таким чином, щоб виступ в тарілці розділової увійшов у паз кришки.
5. Позначку «0», див. рисунок 2, на кришці поєднати з міткою на верхній частині тарелкодержателя.
6. На виступаючу частину тарелкодержателя (1) загорнути гайку (6). Остаточне затягування гайки виконати спецключом, вставивши два ріжка спецключа в два отвори гайки. Затяжку гайки виробляєте до суміщення мітки «0» на гайці з рискою (зарубкою) на різьбової частини тарелкодержателя.
При складанні рекомендується змащувати гайку будь харчовим жиром.
УВАГА! ГАЙКУ НЕ ПЕРЕТЯГУВАТИ І НЕ ЗАБУВАТИ ВИКОНАТИ ЗАТЯЖКУ, ІНАКШЕ БАРАБАН НА РОБОЧИХ ОБЕРТАХ РОЗГЕРМЕТИЗУЄТЬСЯ.
Регулювання жирності вершків
1. По своему усмотрению отрегулируйте густоту сливок винтом с квадратным отверстием, который установлен в верхней части разделительной тарелки. Пользуйтесь при ре-гулировке квадратным штырем специального ключа.
2. Если нужны густые сливки, то винт вращать надо по часовой стрелке, если жидкие, то винт вращать против часовой стрелки.
Обычно одного оборота в одну или другую сторону достаточно для нужной регулировки.
ВНИМАНИЕ! ВИНТ ВРАЩАТЬ ОСТОРОЖНО, ЧТОБЫ НЕ ПОВРЕДИТЬ РЕЗЬБУ В РАЗДЕЛИТЕЛЬНОЙ ТАРЕЛКЕ. НЕ ДОПУСКАЕТСЯ УПОР ВИНТА В РЕЗЬБОВУЮ ПОВЕРХНОСТЬ ТАРЕЛКОДЕРЖАТЕЛЯ БАРАБАНА.
Уход за деталями барабана
1. Детали барабана нужно мыть теплой водой. Молоко и остатки грязи удаляются щеткой, а все каналы прочищаются ершиком, особенно квадратное отверстие регулировочного винта, а также три косых отверстия тарелкодержателя.
2. Барабан должен быть вымыт после каждого сепарирования. Для чистки не применять кислоты и щелочи, т.к. алюминиевые детали покроются пятнами и могут разрушиться.
3. Уход за другими деталями сепаратора, такой же, как и за деталями барабана. После мойки детали насухо протереть чистым посудным полотенцем.
4. Звернути особливу увагу на відсутність жирової плівки на конусі приводу і конічному отворі тарелкодержателя, оскільки невиконання цих вимог може призвести до зносу тарелкодержателя і конуса приводу.
Джерело: http://tnp.motorsich.com/15-Poleznaya_informatsiya
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті