Кошик
98 відгуків
+380 (97) 846-89-86
+380 (96) 892-79-29
+380 (98) 636-98-47
IKR Group - твій надійний постачальник обладнання та комплексних рішень
Кошик

Золоті правила доїння

Золоті правила доїння

Техніка доїння корів

Доїння корів здійснюється ручним або машинним способом. Доїти корів слід якимось одним з цих способів, так як часті переходи з одного способу доїння на інший негативно позначаються на молокоотдаче і продуктивності корів.

Ручне доїння. Це трудомісткий і менш продуктивний спосіб доїння. Однак необхідно знати техніку ручного доїння і вміти доїти новотільних корів, корів з хворим вим'ям і т. п.

Основний метод ручного доїння — кулаком. Він більш продуктивний, доярка менше втомлюється, корови видоюються швидше і вони менше відчувають больових відчуттів, ніж при інших способах ручного доїння. Техніка цього способу доїння полягає в наступному. Доярка всіма пальцями однієї руки захоплює сосок як можна ближче до його основи, не стискаючи його. Потім вона стискає підставу соска великим і вказівним пальцями, під впливом чого молоко переходить з молочної цистерни канал соска.

Після цього доярка починає стискати сосок зверху вниз по черзі іншими пальцями, щільно притискаючи сосок до долоні. Під натиском молока відкривається сфінктер соска і молоко витікає назовні. Після стиснення соска пальцями однієї руки і витікання молока пальці цієї руки на мить розслабляються, не випускаючи сосок, і молоко з молочної цистерни проходить у порожнину соска.

В цей час пальцями другої руки доярка такими ж прийомами выдаивает молоко з іншого соска. Процеси стиску у такій же послідовності повторюються. Найкраща частота доїння 60-80 стиснень в 1 хв. Занадто часте стиснення неприпустимо, так як молоко не встигає надходити з верхніх частин вимені в сосок, що призводить до уповільнення доїння і неповного видоювання корови.

В залежності від черговості видоювання окремих чвертей вимені розрізняють наступні способи:

односторонній — одночасно видоюються обидві чверті правої (або лівої) сторони вимені;

прямий — спочатку видоюють задні, а потім — передні долі вимені;

змінно-прямий — доїння починають з задніх часток, але їх не видоюють до кінця, а переходять до доїння передніх часток, потім знову видоюють задні і повертаються до передніх часток вимені;

хрест-навхрест — одночасно доять різнобічні чверті передньої і задньої часток вимені;

пососковый — кожну чверть вимені доять окремо. Найбільш ефективні прямий і змінно-прямий способи ручного доїння.

Корів з укороченими сосками, яких важко або неможливо доїти кулаком, доять щипком. Сосок стискають великим, вказівним і середнім пальцями. Цей спосіб більш трудомісткий, доярка швидше втомлюється і можливі травми сосків.

Перед доїнням доярка повинна вимити і продезинфікувати руки і коротко підстригти нігті. У чистому білому халаті та хустці вона сідає на лавочку з правого боку, корови, між колін ставить відро для молока. Хвіст корови слід попередньо підв'язати до її нозі. Соски корови і руки доярки до і під час доїння повинні бути сухі; якщо сухі соски важко доїти, їх змащують вазеліном.

Основні правила машинного доїння

Перед доїнням:

1.Регулярно перевіряйте вимені корів

2. Складіть і дотримуйтесь порядку доїння

3. Перевіряйте першу порцію видоєного молока

4. Ретельно очищайте соски

Регулярно вивчайте всю інформацію про здоров'я вимені, якість молока, що надходить від молокозаводу, офіційних лабораторій, ветерынарных клінік та отриману в результаті аналізів, проведених на фермі з допомогою лічильника соматичних клітин ДеЛаваль (DCC) або каліфорнійського мастит -тесту (CMT) .- Встановіть базові значення для кожної корови і всього стада для контролю можливих змін.

Незалежно від системи утримання і величини стада, першими необхідно доїти корів які нещодавно отелилыся, потім молодих корів і потім решта стада. Хворих корів доять останніми, після чого необхідно продезінфікувати доїльні систему.

Видоїть 2-3 цівки молока першого і візуально перевірте його. У корівниках прив'язного утримання та доїльних залах видоюють перші порції молока в спеціальну чашку. Мийте підлогу доїльного залу, перш ніж впускати наступну групу корів. Видоювання перших порцій молока є потужним стимулом, який ініціює віддачу молока, і дає можливість виявити аномалії і запобігти потраплянню неякісного молока в танк.

Для запобігання маститів та отримання молока високої якості необхідно, щоб прикріпленні до доїльного апарату соски були сухими і чистими. Обробіть соски дозволеними до застосування засобами. Витріть соски насухо одноразовими паперовими або тканинними рушниками, використовуючи для кожної корови окремий рушник. Якщо використовуються ткані рушники, перед повторним використанням необхідно ретельно випрати і висушити.

Не можна починати доїння з миття сосків! Недотримання цього правила призведе до появи бактерій, які розмножуються в каналах сосків, ипереносяться у вим'я. Завжди починайте процедуру з здоювання перших цівок молока

Під час доїння:

5. Регулярно перевіряйте рівень вакууму

6. Своєчасно прикріпіть підвісна частина

7. Уникайте перетискання

8. Слідкуйте за належним зняття підвісної частини

Оптимальний рівень вакууму, частота пульсації і співвідношення фаз пульсації повинні відповідати рекомендаціям виробника. Таким чином Ви забезпечите дбайливе доїння і збережете здоров'я вимені. Завжди перевіряйте рівень вакууму перед початком доїння

Підвісна частина необхідно прикріплювати не пізніше 60 - 90 секунд після початку підготовки сосків. Не допускайте підсосу повітря при прикріпленні підвісної частини. Відрегулюйте підвісна частина таким чином, щоб вона була правильно розташована в напрямку вперед-назад і вправо-вліво, без спотворення.

Перетискання вважається головною причиною гіперкератозу кінцевих ділянок сосків. Момент зняття визначають вручну, або в системах з автоматичним зняття підвісної частини - з допомогою датчиків потоку молока, які видають команду на зняття підвісної частини автоматично при зменшенні потоку молока. У системах з контролем потоку молока є візуальна індикація зниження потоку молока.

Після закінчення доїння подачу вакууму в підвісну частина відключають вручну або автоматично. Перш ніж зняти підвісна частина, почекайте, щоб вакуум в захваті повністю скинувся. Не стискайте вим'я і не стягуйте склянки силою, оскільки це може призвести до потрапляння повітря в доїльний апарат і, як наслідок, захворювання маститом.

Після доїння:

9. Дезінфікуйте соски після кожного доїння

10. Промивайте доїльні установки відразу після закінчення доїння

11. Правильно охлоджуйте молоко

12.Регулярно контролюйте якість молока, стан доїльного обладнання та дані про результати доїння

Після зняття підвісної частини обробіть соски занурюючи їх в антисептичний розчин або обприскуючи їх дозволеним до застосування антисептичним розчином. Ця процедура є найбільш ефективним заходом для запобігання передачі збудників маститу від корови до корови.

Помийте зовнішню поверхню доїльної установки. Після кожного використання вручну або автоматично промийте і очистіть всі компоненти системи, використовуючи дозволені миючі засоби і воду потрібної температури. Дайте воді стекти з системи. При необхідності продезінфікуйте систему перед наступним доїнням, використовуючи дозволені до використання дезінфекційні засоби в правильній концентрації.

Перевірте температуру охолодження, переконайтеся, що під час і після кожного доїння досягається необхідне значення температури. Охолодження до потрібної температури значно уповільнює або припиняє ріст більшості мікроорганізмів.

Постійно перевіряйте якість і склад молока за даними центру управління доїнням і порівнюйте їх з попередніми даними. Замінюйте дийкового гуму і шланги у встановлені терміни. Старі гумові шланги тріскаються, стають пористими, що погіршує ефективність доїння і збільшує ризик забруднення і зростання кількості мікроорганізмів. Це призводить до збільшення часу доїння і підвищення бактеріальної забрудненості. Проводите повне технічне обслуговування доїльної установки у відповідності з рекомендаціями компанії ДеЛаваль.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner