Золоті правила доїння
Техніка доїння корів
Доїння корів здійснюється ручним або машинним способом. Доїти корів слід якимось одним з цих способів, так як часті переходи з одного способу доїння на інший негативно позначаються на молокоотдаче і продуктивності корів.
Ручне доїння. Це трудомісткий і менш продуктивний спосіб доїння. Однак необхідно знати техніку ручного доїння і вміти доїти новотільних корів, корів з хворим вим'ям і т. п.
Основний метод ручного доїння — кулаком. Він більш продуктивний, доярка менше втомлюється, корови видоюються швидше і вони менше відчувають больових відчуттів, ніж при інших способах ручного доїння. Техніка цього способу доїння полягає в наступному. Доярка всіма пальцями однієї руки захоплює сосок як можна ближче до його основи, не стискаючи його. Потім вона стискає підставу соска великим і вказівним пальцями, під впливом чого молоко переходить з молочної цистерни канал соска.
Після цього доярка починає стискати сосок зверху вниз по черзі іншими пальцями, щільно притискаючи сосок до долоні. Під натиском молока відкривається сфінктер соска і молоко витікає назовні. Після стиснення соска пальцями однієї руки і витікання молока пальці цієї руки на мить розслабляються, не випускаючи сосок, і молоко з молочної цистерни проходить у порожнину соска.
В цей час пальцями другої руки доярка такими ж прийомами выдаивает молоко з іншого соска. Процеси стиску у такій же послідовності повторюються. Найкраща частота доїння 60-80 стиснень в 1 хв. Занадто часте стиснення неприпустимо, так як молоко не встигає надходити з верхніх частин вимені в сосок, що призводить до уповільнення доїння і неповного видоювання корови.
В залежності від черговості видоювання окремих чвертей вимені розрізняють наступні способи:
односторонній — одночасно видоюються обидві чверті правої (або лівої) сторони вимені;
прямий — спочатку видоюють задні, а потім — передні долі вимені;
змінно-прямий — доїння починають з задніх часток, але їх не видоюють до кінця, а переходять до доїння передніх часток, потім знову видоюють задні і повертаються до передніх часток вимені;
хрест-навхрест — одночасно доять різнобічні чверті передньої і задньої часток вимені;
пососковый — кожну чверть вимені доять окремо. Найбільш ефективні прямий і змінно-прямий способи ручного доїння.
Корів з укороченими сосками, яких важко або неможливо доїти кулаком, доять щипком. Сосок стискають великим, вказівним і середнім пальцями. Цей спосіб більш трудомісткий, доярка швидше втомлюється і можливі травми сосків.
Перед доїнням доярка повинна вимити і продезинфікувати руки і коротко підстригти нігті. У чистому білому халаті та хустці вона сідає на лавочку з правого боку, корови, між колін ставить відро для молока. Хвіст корови слід попередньо підв'язати до її нозі. Соски корови і руки доярки до і під час доїння повинні бути сухі; якщо сухі соски важко доїти, їх змащують вазеліном.
Основні правила машинного доїння
Перед доїнням:
1.Регулярно перевіряйте вимені корів |
2. Складіть і дотримуйтесь порядку доїння |
3. Перевіряйте першу порцію видоєного молока |
4. Ретельно очищайте соски |
Регулярно вивчайте всю інформацію про здоров'я вимені, якість молока, що надходить від молокозаводу, офіційних лабораторій, ветерынарных клінік та отриману в результаті аналізів, проведених на фермі з допомогою лічильника соматичних клітин ДеЛаваль (DCC) або каліфорнійського мастит -тесту (CMT) .- Встановіть базові значення для кожної корови і всього стада для контролю можливих змін. |
Незалежно від системи утримання і величини стада, першими необхідно доїти корів які нещодавно отелилыся, потім молодих корів і потім решта стада. Хворих корів доять останніми, після чого необхідно продезінфікувати доїльні систему. |
Видоїть 2-3 цівки молока першого і візуально перевірте його. У корівниках прив'язного утримання та доїльних залах видоюють перші порції молока в спеціальну чашку. Мийте підлогу доїльного залу, перш ніж впускати наступну групу корів. Видоювання перших порцій молока є потужним стимулом, який ініціює віддачу молока, і дає можливість виявити аномалії і запобігти потраплянню неякісного молока в танк. |
Для запобігання маститів та отримання молока високої якості необхідно, щоб прикріпленні до доїльного апарату соски були сухими і чистими. Обробіть соски дозволеними до застосування засобами. Витріть соски насухо одноразовими паперовими або тканинними рушниками, використовуючи для кожної корови окремий рушник. Якщо використовуються ткані рушники, перед повторним використанням необхідно ретельно випрати і висушити. |
Не можна починати доїння з миття сосків! Недотримання цього правила призведе до появи бактерій, які розмножуються в каналах сосків, ипереносяться у вим'я. Завжди починайте процедуру з здоювання перших цівок молока
Під час доїння:
5. Регулярно перевіряйте рівень вакууму |
6. Своєчасно прикріпіть підвісна частина |
7. Уникайте перетискання |
8. Слідкуйте за належним зняття підвісної частини |
Оптимальний рівень вакууму, частота пульсації і співвідношення фаз пульсації повинні відповідати рекомендаціям виробника. Таким чином Ви забезпечите дбайливе доїння і збережете здоров'я вимені. Завжди перевіряйте рівень вакууму перед початком доїння |
Підвісна частина необхідно прикріплювати не пізніше 60 - 90 секунд після початку підготовки сосків. Не допускайте підсосу повітря при прикріпленні підвісної частини. Відрегулюйте підвісна частина таким чином, щоб вона була правильно розташована в напрямку вперед-назад і вправо-вліво, без спотворення. |
Перетискання вважається головною причиною гіперкератозу кінцевих ділянок сосків. Момент зняття визначають вручну, або в системах з автоматичним зняття підвісної частини - з допомогою датчиків потоку молока, які видають команду на зняття підвісної частини автоматично при зменшенні потоку молока. У системах з контролем потоку молока є візуальна індикація зниження потоку молока. |
Після закінчення доїння подачу вакууму в підвісну частина відключають вручну або автоматично. Перш ніж зняти підвісна частина, почекайте, щоб вакуум в захваті повністю скинувся. Не стискайте вим'я і не стягуйте склянки силою, оскільки це може призвести до потрапляння повітря в доїльний апарат і, як наслідок, захворювання маститом. |
Після доїння:
9. Дезінфікуйте соски після кожного доїння |
10. Промивайте доїльні установки відразу після закінчення доїння |
11. Правильно охлоджуйте молоко |
12.Регулярно контролюйте якість молока, стан доїльного обладнання та дані про результати доїння |
Після зняття підвісної частини обробіть соски занурюючи їх в антисептичний розчин або обприскуючи їх дозволеним до застосування антисептичним розчином. Ця процедура є найбільш ефективним заходом для запобігання передачі збудників маститу від корови до корови. |
Помийте зовнішню поверхню доїльної установки. Після кожного використання вручну або автоматично промийте і очистіть всі компоненти системи, використовуючи дозволені миючі засоби і воду потрібної температури. Дайте воді стекти з системи. При необхідності продезінфікуйте систему перед наступним доїнням, використовуючи дозволені до використання дезінфекційні засоби в правильній концентрації. |
Перевірте температуру охолодження, переконайтеся, що під час і після кожного доїння досягається необхідне значення температури. Охолодження до потрібної температури значно уповільнює або припиняє ріст більшості мікроорганізмів. |
Постійно перевіряйте якість і склад молока за даними центру управління доїнням і порівнюйте їх з попередніми даними. Замінюйте дийкового гуму і шланги у встановлені терміни. Старі гумові шланги тріскаються, стають пористими, що погіршує ефективність доїння і збільшує ризик забруднення і зростання кількості мікроорганізмів. Це призводить до збільшення часу доїння і підвищення бактеріальної забрудненості. Проводите повне технічне обслуговування доїльної установки у відповідності з рекомендаціями компанії ДеЛаваль. |
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті
- Охолоджувачі молока Eurotanks Wedholms DF95/95L. Характеристики та опис.Eurotanks Wedholms шведська компанія, яка виробляє і продає охолоджувачі молока різних видів ємністю від 330 до 30 000 літрів. Компанія пропонує резервуари для молока відкриті, круглі RFT, типу ванна SCO, закриті з автоматичним очищенням DF953 і DF95L.Повна версія статті