Охолоджувачі молока відкритого типу
Навіщо вони потрібні
Будь-молочно-товарна ферма стикається із загальною для всіх проблемою швидкого охолодження свежевыдоенного продукту. Якщо не знизити температуру сировини, то зростання числа бактерій у геометричній прогресії призведе до того, що воно втратить товарні кондиції. Кращий спосіб зняти питання – придбати охолоджувач молока.
Всі пристрої цього типу поділяються на два види: закриті (герметичні танки) і відкриті (з верхньою кришкою). Про останніх і піде мова.
Вертикальні і горизонтальні установки
Обладнання для охолоджувачів молока відкритого типу являє собою термоізольовану ємність з відкидною кришкою вгорі, компресорно-конденсаторним агрегатом і додатковими пристосуваннями. Конструктивно воно ділиться на два різновиди: вертикальне (танки або цистерни) і горизонтальне (ванни). Основна відмінність між ними наступне. Перші виконані у вигляді циліндрів, встановлених на нижню торцеву сторону, на підніжках. Замість верхньої – кришка. Вони розраховані на менший обсяг, від 100 л до 2000 л., і займають невелику площу. Рекомендуються для фермерських господарств, малих підприємств та приймальних пунктів. Другі являють собою покладені «на бік» напівциліндри, з кришкою замість верхній горизонтальній поверхні. Ці моделі робляться побільше, від 1000 л до 5000 л, а тому застосовуються на малих і середніх молочно-товарних фермах.
Особливості конструкції
У сучасних моделей ємність для зберігання та охолодження молока, а також вузли і деталі, які контактують з продуктом, робляться з харчової нержавіючої сталі AISI 304. Для ізоляції використовують поліуретан, який наносять способом безпосереднього спінювання. З метою зменшення втрат холоду, між кришкою і корпусом передбачена прокладка. У відкритому стані кришку підтримують амортизаційні пружини.
Для виробництва випарників застосовується технологія лазерної зварки. Точне дозування хладагента, що надходить в даний вузол, забезпечує термічний клапан.
Щоб молоко не примерзала до стін і рівномірно охолоджується, на кришці встановлений мотор-редуктор з мішалкою. Завдяки спеціальній формі лопатей і точно розрахованої кутової швидкості (23 об/хв), спінювання продукту або поява бризок виключається. Мішалку можна запрограмувати на різні режими. Наприклад, при зберіганні сировини треба його періодично помішувати (4 хв. роботи за 40 хв. перерви). А перед відбором проби або зливом – одноразове включення на 3 хв.
Управління установкою – автоматичне, у залежності від заданої температури продукту, яку датчики відстежують. Промивка ємності здійснюється вручну.
Принцип дії
Охолодження молока відбувається внаслідок контакту з панельним випарником, розташованим на дні або стінах резервуара. У компресорно-конденсаторний агрегат залитий фреон R404А. Він в рідкому вигляді нагнітається у випарник, де закипає і переходить у газоподібний стан. Цей процес супроводжується поглинанням великої кількості тепла, яке відбирається у молока через стінки пристрою. Потім компресор переганяє фреон в конденсатор. Там він знову стає рідким, з виділенням тепла – воно віддається в атмосферу. Після цього процес повторюється.
Головна відмінність від танка закритого типу
Основная разница между танками охладителями открытого типа и закрытого отражена в их названии. Наличие верхней открывающейся крышки (то есть, периодическая разгерметизация емкости) является причиной того, что первым, для поддержания заданной низкой температуры сырья, требуется больше энергии. Это значит, что при значительных объемах продукта они менее рентабельны (на небольших - разница не слишком заметна). Отсюда следует их назначение – для фермерских хозяйств, молокоприемных пунктов, малых и средних молочно-товарных предприятий. У господарствах перерахованих вище типів, до того ж, виразніше проявляються і переваги відкритих охолоджувачів молока: менші витрати на придбання та експлуатацію, більш проста конструкція, що не вимагає наявності персоналу високої кваліфікації.
Крім того, як вже було сказано вище, ванна для охолодження молока відкритого типу промивається вручну, на відміну від закритих танків, на яких змонтовані СІП-мийки.
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті
- Охолоджувачі молока Eurotanks Wedholms DF95/95L. Характеристики та опис.Eurotanks Wedholms шведська компанія, яка виробляє і продає охолоджувачі молока різних видів ємністю від 330 до 30 000 літрів. Компанія пропонує резервуари для молока відкриті, круглі RFT, типу ванна SCO, закриті з автоматичним очищенням DF953 і DF95L.Повна версія статті