Від чого залежить склад і якість молока?
Качество влияет в первую очередь на технологическую пригодность молока и его способность к переработке. Исследование с точки зрения качества определяет такие характеристики, как цвет, консистенция, запах, кислотность активная, плотность, определение общего числа микроорганизмов и соматических клеток. В Польской Норме „Молоко сырое для закупки” установлены критерии для молока, запаха, температуры и свежести. Любые отклонения от нормы исключают молоко. Очень важное значение имеют периодические исследования так называемый „пробный удой”, определяющие состав и параметры качества молока.
Якість молока значною мірою залежить від умов навколишнього середовища, здоров'я тварин, зоогігієнічних умов і всього, з чим молоко знаходиться в контакті (зовнішня область соска, обладнання, руки дойщика, доїльні трубопроводи, бульбашки або забруднюючі речовини - повітря, солома, пил). Величезне значення в забезпеченні молока перед мікробами, мають основні правила доїння - гігієна обладнання, тваринного і дояра. Часто зустрічається хвороба, який з'являється у високопродуктивних тварин, при відсутності дотримання правил безпечного доїння-це запалення вимені. Мастопатії-це дуже небезпечне захворювання, що вражає на мікробіологічне якість молока.
Наступним етапом, на якому молоко може змінити свою якість, є умови зберігання молока, температура в приміщенні (занадто висока підтримка мікроорганізмів), транспортування молока. Слід пам'ятати, що тварина, яка харчується, здорово і зберігається в чистій кімнаті, виробляє стерильне молоко. Всі вищезазначені шляхи, які може мігрувати молоко, можуть істотно вплинути на якість молока.
- Вертикальний прес для сиру, як вибрати?Вертикальний прес для сиру та особливості його вибору. Ми підготували для Вас 7 питань, які варто поставити виробнику при покупці вертикального пресу для сиру.Повна версія статті